Vliegveld

 

Algemeen

Het vliegveld waar de leden van de ELC (Edese Luchtvaart Club) gebruik van maken, is in beheer van de VEM. De VEM, als overkoepelende stichting, draagt zorg voor de regelgeving en het onderhoud van het modelvliegveld. Aan de VEM zijn aangesloten de ELC en de VZG (Vliegclub Zuid Ginkel).

Leden van beide verenigingen maken gebruik van dit veld. Ieder lid van beide verenigingen krijgt jaarlijks van de VEM een nieuwe parkeer sticker. Deze sticker borgt dat men met de auto naar de parkeerplaats bij het veld op de ginkelseheide mag rijden. Bezoekers mogen dus geen gebruik maken van die parkeerplaats bij het veld. Hier wordt met regelmaat door de marechaussee op gecontroleerd met een boete tot gevolg indien men geen sticker zichtbaar op de voorruit heeft.

Het veld ligt op een militair oefenterrein en is daarmee niet altijd beschikbaar voor de leden. Alleen als er geen oefeningen zijn en dus specifiek toestemming verleend is (na aanvraag), mogen wij gebruik maken van dit veld. Wij mogen dan ook alleen gedurende de dag uren gebruik maken van dit veld en nacht vliegen is dus absoluut verboden.

De wilde dieren die hier in de natuur voorkomen, worden op een dier vriendelijke manier buiten het veld gehouden middels een schrikdraad omheining. Op deze manier hopen wij dat het grasveld gespaard blijft van schade.

Wij beschikken waarschijnlijk over het mooiste veld van alle modelvliegverenigingen in Nederland. Rondom hebben we vrij uitzicht en geen bomen die in de weg staan. Verder kunnen wij dus met alle windrichtingen zonder problemen vliegen.

Leden mogen op dit veld gebruik maken van alle mogelijke typen modelvliegtuigen. Bijv.: zweef, elektro, brandstof en zelfs jet (brandstof turbine) aangedreven modellen en natuurlijk ook helikopters en drones. Wel moeten alle modellen voldoen aan de geldende geluidsnormen. Voor de brandstof turbine (jet) vliegtuigen is er een extra afspraak omtrent brandveiligheid, die mogen alleen vliegen als er sprake is van veiligheidscode GROEN (laag risico) op de Veluwe. Zie hier de actuele brandveiligheidscode.

Modelvliegveld